|
CVETLIČNI MED
Cvetlični
med je po svojih senzoričnih lastnostih lahko raznovrsten, saj so
te odvisne od vrste cvetov, na katerih so čebele nabrale nektar. Značilno zanj je,
da je dokaj svetel in po okusu srednje do močno, celo zelo močno
sladek, ter da ima pekoč pookus po sladkem. Pri tem tipu je obvezno
navzoč tudi okus po kislem, ta pa je šibko do srednje močno izražen. Električna prevodnost mora biti nižja od 0,8 mS/cm, v povprečju je 0,5 mS/cm. Cvetlični med lahko precej hitro
kristalizira.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Lahko je zelo različna, od slamnato rumene do rjave. Odvisna je od vrste rastlin in deleža medu iz mane.
Bistrost: Po večini je moten, le redkokdaj bister.
Kristalizacija: Hitro
kristalizira, kristali so lahko zelo drobni ali veliki in grobi.
Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, lahko je od svetlo rumene do svetlo rjave. |
Vonj
|
Opis: Lahko
je zelo prijetnega vonja: po sadju, tudi po kuhanem sadju ali
kompotu, po travniških cveticah (vijolice, regrat), alpskih cveticah, po travniku, vosku. Njegov
vonj je lahko tudi manj prijeten: po kuhanem sadju ali kompotu,
sladkorju, včasih je tudi rezek ali ima vonj po lesu ali smoli
(odvisno od deleža mane).
Intenzivnost: Je srednja do močna. |
Okus
|
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna, s pekočim pookusom po sladkem. Včasih je tudi osvežilen.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno, celo zelo močno,
- kisel: šibko
do srednje. |
Aroma
|
Aroma je pestra in raznolika.
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Opis: Zaznavna
je aroma po cveticah (vijolice, travniške cvetice, zelišča, detelja), svežem sadju (jabolka, hruške, breskve, muškatno grozdje, suhe slive, fige), po kompotu ali kuhanem sadju, po karamelnih
ali mlečnih bonbonih, po rjavem sladkorju, karamelu in melasi,
po zelenem (sveža trava, zmečkano zeleno listje). Včasih je zaznavna
aroma medu iz mane, po smoli in lubju.
Intenzivnost: Je srednja do močna. |
GOZDNI MED
Ker je gozdni med mešanica različnih vrst mane, se lahko vzorci zelo razlikujejo po barvi, vonju, okusu in aromi. Za tovrstni med je značilno, da v njem ne prevladuje nobena vrsta mane ter da sta okusa po sladkem in kislem uravnotežena. Pogosto je mešan s cvetličnim medom, saj čebele v gozdu obiskujejo tudi podrast. Električna prevodnost mora biti več kot 0,8 mS/cm, v povprečju je 1,3 mS/cm.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Obstaja pestra paleta barv, od svetlo do temno rjave z rdečim ali zelenim odtenkom.
Bistrost: Lahko je moten ali bister (pogosto se sveti, podobno kot smrekov).
Kristalizacija: Lahko je kristaliziran.
Če je tekoč, je lahko zelo vlečljiv (kot smrekov).
|
Vonj
|
Opis: Zaznaven je oster vonj po smoli, sirupu smrekovih vršičkov, pa tudi po dimu, mleku v prahu, mlečnih bonbonih, medenjakih, vosku, po humusu in preperelem listju.
Intenzivnost: Je šibka do srednja.
|
Okus
|
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: šibko do srednje,
- grenek: lahko tudi zgolj šibko.
|
Aroma
|
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Opis: Zaznavna je aroma po smoli, po orehih, lešnikih, mleku v prahu, zeliščih, pelinu, karamelu, melasi, rjavem trsnem sladkorju, zeliščnih bonbonih, suhem sadju, suhih hruškah.
Intenzivnost: Je srednja.
|
REGRATOV MED
Regratov med je nektarnega izvora, električna prevodnost mora biti nižja od
0,8 mS/cm. Zelo hitro kristalizira, kristaliziran pa je precej svetlejši
kot tekoč. Značilna sta vonj in aroma po zmečkanih regratovih cvetovih in po
hlevu.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Je od bledo rumene do jantarno rumene barve.
Bistrost: Je moten.
Kristalizacija: Hitro kristalizira, značilni so drobni kristali.
|
Vonj
|
Opis: Zaznaven je vonj po zmečkanih regratovih cvetovih, živalih, po regratovem mlečku. Je rezkega, trpkega vonja, ta pa je lahko zelo neprijeten.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
|
Okus
|
Obstojnost: Je srednja.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: srednje,
- grenek: šibko.
|
Aroma
|
Zaznavna sta izrazita aroma in pookus, ki je dokaj trpek, astringenten.
Opis: Zaznavna je aroma po regratovih cvetovih, lahko skupaj z aromo po travniškem cvetju, pa tudi sadna aroma, aroma po hlevu, lesu. Je osvežilna, če med kristalizira v majhnih kristalih.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
|
MED OLJNE OGRŠČICE
Vse pogosteje lahko na tržišču kupimo tudi med oljne ogrščice, saj se območje sejanja oljne ogrščice vedno bolj širi. Ponujajo ga tudi pod imenom med oljne repice ali repičin med. Značilno zanj je, da hitro kristalizira, in to v finih do srednje velikih kristalih. Ima dokaj značilen vonj in aromo po repici, zelju, hlevu. Ti senzorični lastnosti bi lahko opisali tudi kot neprijetni, vendar je to značilnost tega tipa medu. Iz njega pogosto delajo kremni med in na ta način omilijo neprijetne senzorične lastnosti.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Je umazano bele do svetlo rumene barve.
Bistrost: Je moten.
Kristalizacija: Hitro kristalizira, kristali so fini do srednje fini. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, pogosto ima sivkast odtenek.
|
Vonj
|
Opis: Zaznaven je vonj po zelju, zeljni juhi, po repici.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
|
Okus
|
Obstojnost: Je srednja.
Intenzivnost:
- sladek: močno,
- kisel: šibko.
|
Aroma
|
Pookus je dokaj obstojen.
Opis: Aroma je zelo karakteristična, po repici, zelju, kompotu, cvetju. Pookus je trpek, tudi po postanem.
Intenzivnost: Je srednja.
|
AKACIJEV
MED
Akacijev med je precej svojevrsten. Zanj je značilno, da je zelo svetel, skoraj
brezbarven, da ima zelo nežen vonj in šibko
aromo. V okusu je mogoče zaznati samo sladkost, ki je srednje do močno intenzivna.
Akacijev med ima značilno zelo nizko električno prevodnost, najnižjo med vsemi tipi medu v Sloveniji, med 0,11 in 0,27 mS/cm. Tudi vrednost pH tega tipa medu je najnižja.
Akacijev med tako rekoč nikoli ne kristalizira.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Je zelo svetle barve, od skoraj brez barve do slamnato rumene. Ob uporabi deviškega satja iztočimo skoraj brezbarven med. Vsak temnejši odtenek je znak, da čebele nektarja niso nabirale samo na akaciji, ampak tudi na drugih rastlinah.
Bistrost: Vedno je bister, le redkokdaj je nekoliko opalescenten.
Kristalizacija: Ostaja v tekočem stanju, ne kristalizira.
|
Vonj
|
Opis: Značilen je vonj po deviškem satju, svežem vosku, akacijevem cvetju, cvetju sadnih rastlin, svežem sadju (jabolka). Lahko zaznamo vonj po kuhani hruški, sveži slami, sveže pokošeni travi, zmečkanem listju.
Intenzivnost: Vonj je zelo šibek, neizrazit. Premočan vonj je napaka, ker kaže na navzočnost drugačnega nektarja.
|
Okus
|
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: nič do šibko.
|
Aroma
|
Obstojnost: Je šibka do srednja.
Opis: Zaznavna je aroma po deviškem satju, svežem vosku, akacijevem cvetju; občasno po cvetju sadnih rastlin, cvetlična (vijolice, vrtnice), sadežna po jabolkah, hruškah, lahko po vanilji, smetanovih bonbonih, svežem maslu, sveži slami.
Intenzivnost: Je zelo šibka.
|
LIPOV MED
Lipov med je proizveden iz nektarja in mane,
zato ima lastnosti tako nektarnih kot tudi maninih medov. Prevodnost tega tipa
medu ni omejena, lahko je nizka, od 0,5 mS/cm naprej, lahko pa tudi visoka,
več kot 1,0 mS/cm. Za lipov med je značilno, da je zelo osvežilen ter da
po vonju in okusu spominja na lipovo cvetje. Ta tip medu zelo hitro kristalizira
in tvori velike kristale.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Lahko je svetlo rumene do svetlo jantarne, slamnate barve, z zelenim odtenkom.
Bistrost: Ni nujno vedno bister.
Kristalizacija: Po navadi hitro kristalizira. Značilni so veliki, grobi kristali. Kristaliziran med je slonokoščene do mlečno rumene barve.
|
Vonj
|
Opis: Zaznaven je vonj po lipovem cvetju, svež in nežen vonj, vonj po mentolu, limonini lupini, citronki, lesu ali žaganju. Lahko tudi po zdravilih, razkužilih, čistilih.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
|
Okus
|
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Zaznaven je srednje do močno svež okus po mentolu, če je navzoča, je obstojna tudi grenkoba.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: šibko do srednje,
- grenek: lahko šibko do srednje.
|
Aroma
|
Aroma je zelo karakteristična.
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Opis: Je sveža, po mentolu, svežih orehih, zeliščih, kuhanem lipovem cvetju. Zaznavna je lahko tudi blaga aroma po cveticah.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
|
KOSTANJEV MED
Kostanjev med je iz nektarja in
mane, ki ju čebele nabirajo na pravem kostanju. Ta med se po svojem grenkem,
trpkem vonju, precej
grenkem okusu in dolgotrajno obstojni ter zelo izraziti aromi občutno razlikuje
od drugih tipov. Električna prevodnost je zelo visoka, lahko tudi več kot
2 mS/cm.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Lahko je temno rjave ali jantarne barve, z rdečim odtenkom.
Bistrost: Vedno je bister.
Kristalizacija: Po navadi ne kristalizira. Motnost je znak navzočnosti drugih vrst nektarja ali mane. Morebitna kristalizacija je odvisna od vsebnosti nektarja cvetličnega medu ali mane.
|
Vonj
|
Opis: Značilen je grenek, trpek, oster vonj, vonj po kostanjevem cvetju, mokrem kartonu ali zmečkanem orehovem listju.
Lahko je odbijajoč.
Intenzivnost: Je močna.
|
Okus
|
Obstojnost: Dolgotrajno obstojen okus, zlasti okus po grenkem. Lahko ima tudi blag okus po kovini.
Intenzivnost:
- sladek: srednje,
- kisel: šibko,
- grenek: srednje do močno, lahko tudi zelo močno (zelo obstojna grenkoba).
|
Aroma
|
Aroma je zelo karakteristična.
Obstojnost: Zelo dolgotrajna, z grenkim pookusom.
Opis: Zaznavna je ostra, trpka aroma, po zažganem sladkorju, sladkornem sirupu, po dimu, po zeliščih, pelinu.
Intenzivnost: Močna do zelo močna.
|
SMREKOV MED
Značilnosti smrekovega medu, ki je
maninega izvora, sta rdečerjava barva in izjemno sijoča se površina. Ta med je vedno bister in viskozen, po navadi torej ne kristalizira. Po
aromi spominja na sirup iz smrekovih vršičkov.
Električna prevodnost mora biti več kot 0,8 mS/cm, v povprečju 1,3 mS/cm.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Je rdečerjave barve, sijoč na površini.
Bistrost: Vedno je bister, motnost kaže, da vsebuje tudi mano drugih rastlin.
Kristalizacija: Po navadi ne kristalizira. Značilno je, da je zelo vlečljiv, zato se lepi na jezik in nebo.
|
Vonj
|
Opis: Zaznaven je nežen vonj, vonj po sirupu iz smrekovih vršičkov, smoli, lubju iglavcev, po suhih nežveplanih marelicah, lahko tudi blag vonj po mleku v prahu. Včasih je lahko zaznaven vonj po postanem, po vlažni krpi, plesni, humusu.
Intenzivnost: Jesrednja.
|
Okus
|
Obstojnost: Je kratkotrajna do srednja.
Intenzivnost:
- sladek: srednje,
- kisel: šibko do srednje, lahko tudi do močno.
|
Aroma
|
Obstojnost: Je kratkotrajna do srednja.
Opis: Zaznavna je aroma po sirupu iz smrekovih vršičkov, smoli, zeliščnih bonbonih, zeliščnem čaju, praženi kavi, suhem sadju, figah, kavnih bonbonih. Včasih je nekoliko odbijajoča, saj spominja na mokro živalsko dlako ali slino.
Intenzivnost: Jesrednja.
|
HOJEV MED
Hojev med je zelo temen, je sivorjave
barve z zelenim odsevom. Po navadi je moten in ne kristalizira. Aroma je zelo
značilna, po
karamelu in mleku v prahu. Električna prevodnost mora biti več kot 0,8 mS/cm, v povprečju 1,3 mS/cm.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Je temno sivorjava z zelenim odsevom.
Bistrost: Je nekoliko do precej moten.
Kristalizacija: Po navadi ne kristalizira, po daljšem času se pojavi plastenje.
|
Vonj
|
Opis: Zaznaven je nežen vonj, vonj po mleku v prahu, smoli, suhih hruškah, smetanovem likerju, viskiju, včasih tudi po dimu ali po osmojenem lesu.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
|
Okus
|
Obstojnost: Je srednja.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: šibko.
|
Aroma
|
Aroma je zelo karakteristična.
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Opis: Zaznavna je aroma po mleku v prahu, karamelu, zažganem sladkorju, smoli, svežem lesu iglavcev, sirupu smrekovih vršičkov, po dimu, po črnem čaju z mlekom, po zeliščnih bonbonih.
Intenzivnost: Je šibka do srednja.
|
AJDOV MED
Ajdov med je temne barve zelo karakterističen. Več se pojavlja šele v zadnjem času, zato njegove lastnosti še niso v celoti opisane. Električna prevodnost je lahko nižja ali višja od 0,8 mS/cm, v povprečju 0,78 mS/cm.
Senzorična lastnost
|
Opis |
Videz
|
Barva: Barva: temno rjava.
|
Vonj
|
Opis: po živalih, hlevu, po usnju, po svežem in suhem rastlinju, po karameli, zažganem, cvetlične note.
Intenzivnost: je srednja do močna.
|
Okus
|
Obstojnost: Je srednja.
Intenzivnost:
- sladek: normalno
- kisel: šibko do srednje
|
Aroma
|
Obstojnost: srednje do dolgo obstojna.
Opis: po karameli, zažganem.
Intenzivnost: srednje do močna.
|
|