Poiščite svojega ponudnika čebeljih pridelkov


CVETLIČNI MED
Cvetlični med je po svojih senzoričnih lastnostih lahko raznovrsten, saj so te odvisne od vrste cvetov, na katerih so čebele nabrale nektar. Značilno zanj je, da je dokaj svetel in po okusu srednje do močno, celo zelo močno sladek, ter da ima pekoč pookus po sladkem. Pri tem tipu je obvezno navzoč tudi okus po kislem, ta pa je šibko do srednje močno izražen. Električna prevodnost mora biti nižja od 0,8 mS/cm, v povprečju je 0,5 mS/cm. Cvetlični med lahko precej hitro kristalizira.

Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Lahko je zelo različna, od slamnato rumene do rjave. Odvisna je od vrste rastlin in deleža medu iz mane.
Bistrost: Po večini je moten, le redkokdaj bister.
Kristalizacija: Hitro kristalizira, kristali so lahko zelo drobni ali veliki in grobi. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, lahko je od svetlo rumene do svetlo rjave.
Vonj
Opis: Lahko je zelo prijetnega vonja: po sadju, tudi po kuhanem sadju ali kompotu, po travniških cveticah (vijolice, regrat), alpskih cveticah, po travniku, vosku. Njegov vonj je lahko tudi manj prijeten: po kuhanem sadju ali kompotu, sladkorju, včasih je tudi rezek ali ima vonj po lesu ali smoli (odvisno od deleža mane).
Intenzivnost:
Je srednja do močna.
Okus
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna, s pekočim pookusom po sladkem. Včasih je tudi osvežilen.
Intenzivnost:
- sladek:
srednje do močno, celo zelo močno,
- kisel:
šibko do srednje.
Aroma
Aroma je pestra in raznolika.
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Opis: Zaznavna je aroma po cveticah (vijolice, travniške cvetice, zelišča, detelja), svežem sadju (jabolka, hruške, breskve, muškatno grozdje, suhe slive, fige), po kompotu ali kuhanem sadju, po karamelnih ali mlečnih bonbonih, po rjavem sladkorju, karamelu in melasi, po zelenem (sveža trava, zmečkano zeleno listje). Včasih je zaznavna aroma medu iz mane, po smoli in lubju.
Intenzivnost: Je srednja do močna.

GOZDNI MED
Ker je gozdni med mešanica različnih vrst mane, se lahko vzorci zelo razlikujejo po barvi, vonju, okusu in aromi. Za tovrstni med je značilno, da v njem ne prevladuje nobena vrsta mane ter da sta okusa po sladkem in kislem uravnotežena. Pogosto je mešan s cvetličnim medom, saj čebele v gozdu obiskujejo tudi podrast. Električna prevodnost mora biti več kot 0,8 mS/cm, v povprečju je 1,3 mS/cm.

Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Obstaja pestra paleta barv, od svetlo do temno rjave z rdečim ali zelenim odtenkom.
Bistrost: Lahko je moten ali bister (pogosto se sveti, podobno kot smrekov).
Kristalizacija: Lahko je kristaliziran.
Če je tekoč, je lahko zelo vlečljiv (kot smrekov).
Vonj
Opis: Zaznaven je oster vonj po smoli, sirupu smrekovih vršičkov, pa tudi po dimu, mleku v prahu, mlečnih bonbonih, medenjakih, vosku, po humusu in preperelem listju.
Intenzivnost: Je šibka do srednja.
Okus
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: šibko do srednje,
- grenek: lahko tudi zgolj šibko.
Aroma
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Opis: Zaznavna je aroma po smoli, po orehih, lešnikih, mleku v prahu, zeliščih, pelinu, karamelu, melasi, rjavem trsnem sladkorju, zeliščnih bonbonih, suhem sadju, suhih hruškah.
Intenzivnost: Je srednja.

REGRATOV MED
Regratov med je nektarnega izvora, električna prevodnost mora biti nižja od 0,8 mS/cm. Zelo hitro kristalizira, kristaliziran pa je precej svetlejši kot tekoč. Značilna sta vonj in aroma po zmečkanih regratovih cvetovih in po hlevu.


Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Je od bledo rumene do jantarno rumene barve.
Bistrost: Je moten.
Kristalizacija: Hitro kristalizira, značilni so drobni kristali.
Vonj
Opis: Zaznaven je vonj po zmečkanih regratovih cvetovih, živalih, po regratovem mlečku. Je rezkega, trpkega vonja, ta pa je lahko zelo neprijeten.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
Okus
Obstojnost: Je srednja.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: srednje,
- grenek: šibko.
Aroma
Zaznavna sta izrazita aroma in pookus, ki je dokaj trpek, astringenten.
Opis: Zaznavna je aroma po regratovih cvetovih, lahko skupaj z aromo po travniškem cvetju, pa tudi sadna aroma, aroma po hlevu, lesu. Je osvežilna, če med kristalizira v majhnih kristalih.
Intenzivnost: Je srednja do močna.

MED OLJNE OGRŠČICE
Vse pogosteje lahko na tržišču kupimo tudi med oljne ogrščice, saj se območje sejanja oljne ogrščice vedno bolj širi. Ponujajo ga tudi pod imenom med oljne repice ali repičin med. Značilno zanj je, da hitro kristalizira, in to v finih do srednje velikih kristalih. Ima dokaj značilen vonj in aromo po repici, zelju, hlevu. Ti senzorični lastnosti bi lahko opisali tudi kot neprijetni, vendar je to značilnost tega tipa medu. Iz njega pogosto delajo kremni med in na ta način omilijo neprijetne senzorične lastnosti.
Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Je umazano bele do svetlo rumene barve.
Bistrost: Je moten.
Kristalizacija: Hitro kristalizira, kristali so fini do srednje fini. Barva kristaliziranega medu je svetlejša od nekristaliziranega, pogosto ima sivkast odtenek.
Vonj
Opis: Zaznaven je vonj po zelju, zeljni juhi, po repici.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
Okus
Obstojnost: Je srednja.
Intenzivnost:
- sladek: močno,
- kisel: šibko.
Aroma
Pookus je dokaj obstojen.
Opis: Aroma je zelo karakteristična, po repici, zelju, kompotu, cvetju. Pookus je trpek, tudi po postanem.
Intenzivnost: Je srednja.

AKACIJEV MED
Akacijev med je precej svojevrsten. Zanj je značilno, da je zelo svetel, skoraj brezbarven, da ima zelo nežen vonj in šibko aromo. V okusu je mogoče zaznati samo sladkost, ki je srednje do močno intenzivna. Akacijev med ima značilno zelo nizko električno prevodnost, najnižjo med vsemi tipi medu v Sloveniji, med 0,11 in 0,27 mS/cm. Tudi vrednost pH tega tipa medu je najnižja. Akacijev med tako rekoč nikoli ne kristalizira.

Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Je zelo svetle barve, od skoraj brez barve do slamnato rumene. Ob uporabi deviškega satja iztočimo skoraj brezbarven med. Vsak temnejši odtenek je znak, da čebele nektarja niso nabirale samo na akaciji, ampak tudi na drugih rastlinah.
Bistrost: Vedno je bister, le redkokdaj je nekoliko opalescenten.
Kristalizacija: Ostaja v tekočem stanju, ne kristalizira.
Vonj
Opis: Značilen je vonj po deviškem satju, svežem vosku, akacijevem cvetju, cvetju sadnih rastlin, svežem sadju (jabolka). Lahko zaznamo vonj po kuhani hruški, sveži slami, sveže pokošeni travi, zmečkanem listju.
Intenzivnost: Vonj je zelo šibek, neizrazit. Premočan vonj je napaka, ker kaže na navzočnost drugačnega nektarja.
Okus
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: nič do šibko.
Aroma
Obstojnost: Je šibka do srednja.
Opis: Zaznavna je aroma po deviškem satju, svežem vosku, akacijevem cvetju; občasno po cvetju sadnih rastlin, cvetlična (vijolice, vrtnice), sadežna po jabolkah, hruškah, lahko po vanilji, smetanovih bonbonih, svežem maslu, sveži slami.
Intenzivnost: Je zelo šibka.

LIPOV MED
Lipov med je proizveden iz nektarja in mane, zato ima lastnosti tako nektarnih kot tudi maninih medov. Prevodnost tega tipa medu ni omejena, lahko je nizka, od 0,5 mS/cm naprej, lahko pa tudi visoka, več kot 1,0 mS/cm. Za lipov med je značilno, da je zelo osvežilen ter da po vonju in okusu spominja na lipovo cvetje. Ta tip medu zelo hitro kristalizira in tvori velike kristale.

Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Lahko je svetlo rumene do svetlo jantarne, slamnate barve, z zelenim odtenkom.
Bistrost: Ni nujno vedno bister.
Kristalizacija: Po navadi hitro kristalizira. Značilni so veliki, grobi kristali. Kristaliziran med je slonokoščene do mlečno rumene barve.
Vonj
Opis: Zaznaven je vonj po lipovem cvetju, svež in nežen vonj, vonj po mentolu, limonini lupini, citronki, lesu ali žaganju. Lahko tudi po zdravilih, razkužilih, čistilih.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
Okus
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Zaznaven je srednje do močno svež okus po mentolu, če je navzoča, je obstojna tudi grenkoba.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: šibko do srednje,
- grenek: lahko šibko do srednje.
Aroma
Aroma je zelo karakteristična.
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Opis: Je sveža, po mentolu, svežih orehih, zeliščih, kuhanem lipovem cvetju. Zaznavna je lahko tudi blaga aroma po cveticah.
Intenzivnost: Je srednja do močna.

KOSTANJEV MED
Kostanjev med je iz nektarja in mane, ki ju čebele nabirajo na pravem kostanju. Ta med se po svojem grenkem, trpkem vonju, precej grenkem okusu in dolgotrajno obstojni ter zelo izraziti aromi občutno razlikuje od drugih tipov. Električna prevodnost je zelo visoka, lahko tudi več kot 2 mS/cm.


Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Lahko je temno rjave ali jantarne barve, z rdečim odtenkom.
Bistrost: Vedno je bister.
Kristalizacija: Po navadi ne kristalizira. Motnost je znak navzočnosti drugih vrst nektarja ali mane. Morebitna kristalizacija je odvisna od vsebnosti nektarja cvetličnega medu ali mane.
Vonj
Opis: Značilen je grenek, trpek, oster vonj, vonj po kostanjevem cvetju, mokrem kartonu ali zmečkanem orehovem listju.
Lahko je odbijajoč.
Intenzivnost: Je močna.
Okus
Obstojnost: Dolgotrajno obstojen okus, zlasti okus po grenkem. Lahko ima tudi blag okus po kovini.
Intenzivnost:
- sladek: srednje,
- kisel: šibko,
- grenek: srednje do močno, lahko tudi zelo močno (zelo obstojna grenkoba).
Aroma
Aroma je zelo karakteristična.
Obstojnost: Zelo dolgotrajna, z grenkim pookusom.
Opis: Zaznavna je ostra, trpka aroma, po zažganem sladkorju, sladkornem sirupu, po dimu, po zeliščih, pelinu.
Intenzivnost: Močna do zelo močna.

SMREKOV MED
Značilnosti smrekovega medu, ki je maninega izvora, sta rdečerjava barva in izjemno sijoča se površina. Ta med je vedno bister in viskozen, po navadi torej ne kristalizira. Po aromi spominja na sirup iz smrekovih vršičkov. Električna prevodnost mora biti več kot 0,8 mS/cm, v povprečju 1,3 mS/cm.


Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Je rdečerjave barve, sijoč na površini.
Bistrost: Vedno je bister, motnost kaže, da vsebuje tudi mano drugih rastlin.
Kristalizacija: Po navadi ne kristalizira. Značilno je, da je zelo vlečljiv, zato se lepi na jezik in nebo.
Vonj
Opis: Zaznaven je nežen vonj, vonj po sirupu iz smrekovih vršičkov, smoli, lubju iglavcev, po suhih nežveplanih marelicah, lahko tudi blag vonj po mleku v prahu. Včasih je lahko zaznaven vonj po postanem, po vlažni krpi, plesni, humusu.
Intenzivnost: Jesrednja.
Okus
Obstojnost: Je kratkotrajna do srednja.
Intenzivnost:
- sladek: srednje,
- kisel: šibko do srednje, lahko tudi do močno.
Aroma
Obstojnost: Je kratkotrajna do srednja.
Opis: Zaznavna je aroma po sirupu iz smrekovih vršičkov, smoli, zeliščnih bonbonih, zeliščnem čaju, praženi kavi, suhem sadju, figah, kavnih bonbonih. Včasih je nekoliko odbijajoča, saj spominja na mokro živalsko dlako ali slino.
Intenzivnost: Jesrednja.

HOJEV MED
Hojev med je zelo temen, je sivorjave barve z zelenim odsevom. Po navadi je moten in ne kristalizira. Aroma je zelo značilna, po karamelu in mleku v prahu. Električna prevodnost mora biti več kot 0,8 mS/cm, v povprečju 1,3 mS/cm.


Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Je temno sivorjava z zelenim odsevom.
Bistrost: Je nekoliko do precej moten.
Kristalizacija: Po navadi ne kristalizira, po daljšem času se pojavi plastenje.
Vonj
Opis: Zaznaven je nežen vonj, vonj po mleku v prahu, smoli, suhih hruškah, smetanovem likerju, viskiju, včasih tudi po dimu ali po osmojenem lesu.
Intenzivnost: Je srednja do močna.
Okus
Obstojnost: Je srednja.
Intenzivnost:
- sladek: srednje do močno,
- kisel: šibko.
Aroma
Aroma je zelo karakteristična.
Obstojnost: Je srednja do dolgotrajna.
Opis: Zaznavna je aroma po mleku v prahu, karamelu, zažganem sladkorju, smoli, svežem lesu iglavcev, sirupu smrekovih vršičkov, po dimu, po črnem čaju z mlekom, po zeliščnih bonbonih.
Intenzivnost: Je šibka do srednja.

AJDOV MED
Ajdov med je temne barve zelo karakterističen. Več se pojavlja šele v zadnjem času, zato njegove lastnosti še niso v celoti opisane. Električna prevodnost je lahko nižja ali višja od 0,8 mS/cm, v povprečju 0,78 mS/cm.

Senzorična lastnost
Opis
Videz
Barva: Barva: temno rjava.
Vonj
Opis: po živalih, hlevu, po usnju, po svežem in suhem rastlinju, po karameli, zažganem, cvetlične note.
Intenzivnost: je srednja do močna.
Okus
Obstojnost: Je srednja.
Intenzivnost:
- sladek: normalno
- kisel: šibko do srednje
Aroma
Obstojnost: srednje do dolgo obstojna.
Opis: po karameli, zažganem.
Intenzivnost: srednje do močna.
 
Izvedba: p@rtner