SLOVENSKI MED
Z ZAŠČITENO GEOGRAFSKO OZNAČBO
Slovenski čebelarji si že tradicionalno prizadevajo
obdržati prvinsko kakovost medu v največji možni meri. Med pridelujejo
z veliko skrbnostjo. Ravno tako skrbno obdelujejo med – ga precejajo,
posnemajo skladiščijo in polnijo embalažo. Pot od panja do mize porabnika
je kratka, direktna. To pomeni, da porabnik lahko dobi na mizo tak
med, kakršnega so čebele proizvedle.
Iz obdobja Kolektivne blagovne znamke »slovenski med«
v obdobje EU zaščit
Z namenom dokumentiranja načina pridelave medu in njegove nadstandardne
kakovosti je ČZS uvedla Kolektivno blagovno znamko »Slovenski med
kontrolirane kakovosti«. Kakovostne zahteve za med v KBZ so bile
višje kot jih je predpisoval državni pravilnik za med: vsebnost vode
manj kot 18,6 %, vsebnost HMF v medu ne sme višja kot 15 mg/kg medu
in mora biti pridelan v Sloveniji. Interni nadzor v obliki preglednikov
za med in nevtralnega laboratorija je skrbel za delovanje sistema.
Sledljivost do pridelovalca- čebelarja je bila v sistemu KBZ 100
% zagotovljena, saj je vsak kozarec medu iz tega sistema imel svojo
tekočo številko.
Pravico uporabe izpeljanke iz besede »Slovenija« v
blagovnem znaku »slovenski med« je Čebelarska zveza Slovenije pridobila
s sklepom vlade R.Slovenije št. 009-01/98-6 z dne 26.10.2000, kar
je nato ČZS na osnovi Zakona o industrijski lastnini registrirala
pri Uradu Republike Slovenije, ki je izdal dne 4.5.2001 odločbo št.
670-302/000-AK-5 o priznanju blagovne in storitvene znamke »slovenski
med«.
Z vstopom Slovenije v EU se je slovenskim čebelarjem
ponudila tudi realna možnost koriščenja EU zaščit za posebne kmetijske
pridelke oziroma živila, torej tudi za med.
V ta namen je ČZS pripravila elaborat »Slovenski med« z zaščiteno
geografsko označbo, v katerem je iz KBZ povzela kakovostne kriterije,
sledljivost, notranjo kontrolo. Upoštevala je tudi zakonodajo predvsem
o higienski pridelavi živil in označevanju. Na tej osnovi je Kmetijsko
ministrstvo za gozdarstvo in prehrano R. Slovenije izdalo Čebelarski
zvezi Slovenije odločbo št. 33203-35/2007/24 z dne 12.12.2008, da
se Slovenski med prehodno nacionalno zaščiti z geografsko označbo.
Prehodna zaščita pomeni, da mora ime »Slovenski med« registrirati
še Evropska komisija v Brüslju. Ker obstoječa zakonodaja EU za majhne
države v imenu zaščitenega proizvoda izjemoma dopušča uporabo imena
države, so dane realne možnosti, da bo tudi ta registracija uspešno
realizirana.
Konec leta 2013 pa nam je tudi Evropska komisija priznala Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, kateri je sedaj zaščiten tudi na nivoju EU. Od preostalega medu pridelanega v Sloveniji se razlikuje po kriterijih višje kakovosti, znanemu področju pridelave (Slovenija). Prepoznate ga po prelepki, katera v svoji vsebini poleg tekoče serijske številke nosi tudi evropski zaščitni simbol zaščitene geografske označbe.
Zakaj slovenski čebelarji želimo vstopiti v sistem
EU zaščit za posebne kmetijske pridelke oziroma živila?
1. Znamo pridelovati visoko kakovostno živilo – med
2. Slovenski porabnik je hkrati tudi evropski porabnik
3. slovenski čebelarji želimo dobiti pomembno orodje za trženje –
v EU potrjeno zaščito, ki bo na zunaj razpoznavna po posebnem znaku.
4. Za pospeševanje trženja kakovostnih kmetijskih pridelkov oziroma
živil vlada namenja sredstva s posebnimi ukrepi skladno z evropskimi
uredbami o programih razvoja podeželja, kjer smo prisotni tudi čebelarji.
5. Slovenija je turistično zanimiva destinacija ne samo za prebivalce
EU ampak tudi za ostale. V primeru slovenskega medu lahko na praktičnem
primeru dokazujemo pozitivne sinergijske učinke. Slovenski čebelarji
bomo s promocijskim aktivnostmi za slovenski med in njegovim trženjem
istočasno izvajali promocijo naše države R.Slovenije.
Ali se zavedamo odgovornosti?
1. Zavedamo se, da bo to eden redkih slovenskih kmetijskih pridelkov
oziroma živil ali pa bo celo edini, ki bo tudi v EU smel uporabljati
ime slovenski – se pravi »slovenski med«.
2. to terja od nas največjo mero resnosti in stalnega dela na ohranjanju
dobrega imena »slovenskega medu« z zaščiteno geografsko označbo
3. Slovenski čebelarji se zavedamo odgovornosti, ki smo jo s podeljeno
pravico uporabe imena slovenski prejeli od vlade R. Slovenije.
4. in smo zelo ponosni, da bomo lahko ime Slovenije s pomočjo slovenskega
medu z geografsko označbo ponesli tudi v Evropo.
Povabilo na sodelovanje v sistemu »Slovenski med z
geografsko označbo.
Za vse sedanje koristnike KBZ bo prehod na SMGO samoumeven in dokaj
enostaven . Povabilo, da se pridružijo, velja tudi vsem ostalim čebelarjem,
ki imajo čebele ves čas v R. Sloveniji.
Strokovne službe ČZS, JSS ČZS in pregledniška mreža vam bodo pri
sodelovanju v sistem SMGO nudili vso pomoč.
Viri:
• Čebelarska zveza Slovenije, Komisija za blagovno znamko in Biotehniška
fakulteta, oddelek za živilstvo, Katedra za vrednotenje živil.
1999. Pridelava in kontrola medu v okviru Kolektivne blagovne znamke
za slovenski med
• Meglič M. 2004 Čebelji pridelki, pridobivanje in trženje, Čebelarska
zveza Slovenije, Brdo pri Lukovici
• Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. 2004. Varnost in kakovost
kmetijskih pridelkov in proizvodov.XIX. tradicionalni posvet KSSS,
Bled, november 2004
• Ostali viri: Uradni listi R. Slovenije, Uredbe EU, Dokumentacija
o poteku postopka zaščite itd. so pri ČZS, Lukovica
DELOVANJE SISTEMA
SLOVENSKI MED Z ZAŠČITENO GEOGRAFSKO OZNAČBO
Najpomembnejši element sistema SMGO in zagotovilo
njegove resnosti je nadzor, ki je sestavljen iz zunanjega in notranjega
nadzora. Zunanji nadzor izvaja akreditirana organizacija BUREAU VERITAS,
notranji nadzor pa izvaja ČZS s svojo pregledniško mrežo.
Čebelar, ki želi vstopiti v sistem, naj se najprej
seznani z zahtevami oziroma naj pri ČZS naroči izvedbo presoje ustreznosti
obrata za pridelavo medu, ki mu jo bo opravil pooblaščeni preglednik
za med. Presoja obrata obravnava način čebelarjenja, zdravje čebel,
krmljenje čebel, kakovost medu, trženje medu in dokumentacijo. V
primeru kakšne pomanjkljivosti bo preglednik čebelarju svetoval,
kako jo odpraviti. Na osnovi pozitivne presoje si čebelar pridobi
ustrezno potrdilo, ki mu daje pravico koriščenja zaščitnih prelepk
SMGO.
V nadaljevanju čebelar poleg Samokontrole v Smernicah
dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP in
Dnevnika veterinarskih posegov vodi ustrezno dokumentacijo o številu
pridobitnih družin v sistemu SMGO, o premikih na paše, o količinah
medu, sledljivosti, vzorčenju, senzorični oceni medu in označevanju,
kar vse je razvidno iz obrazcev v nadaljevanju.
V vsakem panju je možno pridobivati med nadstandardne
kakovosti in s tem tudi Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo.
Pozdravljamo vašo odločitev za sodelovanje v sodobnem
sistemu »«Slovenski med« z zaščiteno geografsko označbo.
Vodstvo Čebelarske zveze Slovenije, Upravni odbor
Čebelarske zveze Slovenije, Komisija UO ČZS za tehnologijo in varno
hrano, Komisija UO ČZS za SMGO, Milan Meglič, Javna svetovalna služba
v čebelarstvu, tajnik Anton Tomec
Priloge:
Pravilnik SMGO
Pravilnik Uradni list
Pristopna izjava za sodelovanje v sistemu SMGO
Certifikat SMGO
Kontakti terenskih svetovalcev
ČZS je posodobila in poenostavila dokumentacijo za vodenje notranje kontrole in proizvodno dokumentacijo sistema SMGO. Čebelarji lahko tako sedaj vso potrebno dokumentacijo vodite na enem mestu. V nadaljevanju vam prilagamo navodila za izpolnjevanje obrazcev in seznam vseh obrazcev. Čebelarji izpolnjujete le tiste obrazce, ki se nanašajo na izvajanje vaše dejavnosti. Kateri obrazci pridejo v poštev za čebelarje vključene v sistem višje kakovosti SMGO najdete v obrazcu Navodila za izpolnjevanje obrazcev.
Navodila za izpolnjevanje obrazcev
Podatki o čebelarju
Obrazec 1: SOGLASJE OSEBE (čebelarja) O OBVEZNOSTI PRIJAVLJANJA BOLEZNI, KI SE LAHKO PRENAŠAJO Z DELOM
Obrazec 2: IZJAVA POSAMEZNIKA (čebelarja) O BOLEZENSKIH ZNAKIH
Obrazec 3: ZAGOTAVLJANJE SLEDLJIVOSTI
Obrazec 4A: FORMULAR ZA SAMOKONTROLO
Obrazec 4B: FORMULAR ZA SAMOKONTROLO-PRIDELAVA CVETNEGA PRAHU, MATIČNEGA MLEČKA IN PROPOLISA
Obrazec 5: POLNJENJE MEDU IN PORABA ZAŠČITNIH PRELEPK SMGO
Obrazec 6: PRIMER OBRAZCA ZA KOREKCIJSKE POSTOPKE, ki ga izpolni čebelar
Obrazec 7: NADZOR TEMPERATURE V HLADILNIKIH IN ZAMRZOVALNIKIH
Obrazec 8: UMIK/ODPOKLIC (primer obrazca)
Obrazec 9: HOMOGENIZACIJA MEDU
Obrazec 10: KRMLJENE ČEBEL Z MEDOM
Obrazec 11: PRIMER OBRAZCA ZA IZVAJANJE KONTROLE KOLIČIN PREDPAKIRANIH IZDELKOV
Obrazec 12: PRIMER EVIDENCE ČIŠČENJA IN KONTROL (čebelar izpolni po
izvedeni nalogi)
Obrazec 13: NAČRT/PLAN IN REALIZACIJA USPOSABLJANJA ČEBELARJEV
Naročilnica prelepk
VSI OBRAZCI
Terenski svetovalci in delovanje v sistemu SMGO
Navodila za koristnike SMGO
Navodila terenski svetovalci SMGO
|