Ponudniki čebeljih pridelkov
Slovenci smo že od nekdaj narod čebelarjev. Smo edina članica Evropske unije,
ki je svojo avtohtono čebelo zaščitila, kar pomeni, da se pri nas ne sme gojiti
čebel drugih ras.
Poglavitna naloga čebel je opraševanje rastlin, s čimer omogočajo obstoj življenja
na našem planetu, narava pa čebele nagrajuje z medičino iz katere proizvajajo
med. Ker pa čebele prinesejo več kot porabijo, jim čebelar odvzame presežek medu
in ga uporabi za lastno prehrano. Med je odlično hranilo. Zelo je uporaben tudi v kulinariki,
saj živilom daje posebno aromo.
Slovenski
čebelarji pridelujemo kakovosten in varen med. Nad pridelavo se vrši interni
nadzor, čebelarimo v skladu s smernicami dobrih higienskih navad v čebelarstvu,
ki so osnovane na načelih sistema HACCP. Poleg tega vam slovenski čebelarji
nudimo pester izbor čebeljih pridelkov.
Veseli nas, da ste obiskali našo spletno stran, s pomočjo katere se boste
lahko iz domačega naslonjača seznanili z značilnostmi slovenskega medu ter
njegovo uporabnostjo. Našli pa boste tudi koristne informacije
o ponudbi slovenskega medu.
Obiščite slovenske čebelarje in se prepričajte o njihovi ponudbi. Ko boste
poskusili različne vrste medu, se vam bo bržkone zgodilo, da boste s sabo domov
vzeli povsem drug med, kot ste sprva mislili. Vsak je po svoje svet v malem.
Zakaj
uživati čebelje pridelke slovenskih čebelarjev?
Ker so kakovostni in varni.
Ker so iz okolja v katerem živimo
Ker slovenski čebelarji zagotavljamo
sledljivost
Ker je opraševanje pomembno za ohranjanje
naše naravne pestrosti.
KAKOVOST Čebelji pridelki morajo biti kakovostni in varni. Rok uporabe
medu je lahko zelo dolgotrajen, če je skladiščen v ustreznih
razmerah. Med shranjen na toplem veliko hitreje izgublja
svojo dragocenost. Velike razdalje, ki jih med prepotuje
v svetovni trgovini, skladiščenja medu v raznih skladiščih,
predstavljajo nevarnost, da se mu zmanjša kakovost. Med
in ostali čebelji pridelki slovenskih čebelarjev pa pridejo
praktično iz čebeljega panja v naše roke in je zato ohranjena
kakovost medu. Čebelar ne more popraviti kakovosti medu, med kot ga proizvedejo čebele je najvišje kakovosti, čebelar to kakovost
ohranja.
DOMAČE
OKOLJE Ko uživamo med in ostale čebelje pridelke, je pomembno, da uživamo hrano iz
okolja, v katerem živimo, saj tako v naše telo
ne vnašamo snovi, ki so našemu organizmu tuje.
Če vnašamo v telo snovi iz tujega okolja, je
veliko več možnosti, da se pojavi alergija.
SLEDLJIVOST Poleg
tega slovenski čebelarji zagotavljamo sledljivost. Na nalepki
je poleg točnega porekla medu označen tudi polni naslov čebelarja,
ki je med pridelal, za razliko od nekaterih medov, na katerih
piše, le da je med mešanica medov držav, ki so članice ES in
držav, ki niso članice ES. V tem primeru ne vemo niti točno
iz katere države med izvira.
OPRAŠEVANJE In
nenazadnje je vrednost medu in ostalih čebeljih pridelkov veliko
manjša od koristi čebel, ki nam jih te nudijo z opraševanjem.
Čebeli kot glavni opraševalki, se lahko zahvalimo za bogat izbor
sadja in zelenjave v naši prehrani, kakor tudi za raznovrstnost
v naravi. In ko boste naslednjič kupovali med, kupite ga pri
slovenskem čebelarju, s čimer boste aktivno skrbeli tudi za
okolje, v katerem živite.
Spletna stran je namenjena promociji slovenskega medu. Svojo ponudbo medu lahko oddajo vsi slovenski čebelarji,
ki so registrirani v skladu s Pravilnik o označevanju čebelnjakov in stojišč (Uradni list RS, št. 117/08, 55/13 in 92/15) in s tem
v skladu s Pravilnikom o registraciji in odobritvi obratov na področju živil (Uradni list RS, št. 96/14) in imam vzpostavljen notranji nadzor na načelih sistema HACCP.